Правильне харчування лежачих хворих похилого віку

Постійне перебування у лежачому положенні негативно впливає на роботу травної системи. Спостерігається порушення перистальтики через постійне перебування в одному положенні. Знижується апетит через погіршення емоційного стану. Що їсти лежачому хворому, щоб уникнути погіршення здоров’я та якнайшвидше нормалізувати його стан?

Формування раціону проводиться на основі принципів здорового харчування, проте має ряд особливостей, про які ми розповімо вам у цій статті.

Особливості харчування лежачих хворих

Як годувати лежачого хворого літнього віку? Ось основні принципи, застосовуючи які можна організувати ідеальне харчування такої людини:

  • харчування повинне відповідати енергетичним витратам організму;
  • людина має одержувати всі необхідні організму поживні речовини;
  • їжа має надаватися регулярно протягом дня;
  • вся їжа має бути лише свіжою, якісною, безпечною.

Чим годувати лежачу хвору людину? В основі раціону – достатня кількість білків, жирів, вуглеводів.

Для отримання необхідної кількості білка до раціону потрібно включити:

  1. рибу;
  2. нежирну птицю;
  3. червоне м’ясо;
  4. бобові;
  5. молочну продукцію;
  6. яйця.

Кількість білка, необхідного організму, визначається залежно від віку та ваги: для лежачих хворих норма становить 1 г на 1 кг ваги.

Якщо у лежачих хворих є пролежні, кількість білка може збільшуватися в півтора або два рази.

Літня жінка їсть лежачи на ліжку

Чим годувати лежачу літню людину крім білкових продуктів?
У раціон також вводять:

  1. свіжі овочі;
  2. фрукти;
  3. каші із цільного зерна рідкі або розварені.

Обов’язкова наявність ненасичених жирів, які організм отримує з олії, риби. Їхня наявність у раціоні дозволяє покращити роботу серцево-судинної системи, мозку, нормалізувати сон.

Для того, щоб лежачий хворий отримував необхідні організму вітаміни та мікроелементи, на підставі рекомендацій лікаря до раціону вводяться спеціальні добавки.

Як годувати лежачого хворого після інсульту? Усі тонкощі цього процесу мають обговорюватися з лікарем. В іншому харчування такої людини не відрізнятиметься від харчування інших лежачих хворих.

Тонкощі організації правильного харчування лежачих хворих

Чим годувати лежачих людей похилого віку? Меню визначає і складає лікар. Слід готувати виключно з якісних, приготовлених на пару, варених продуктів.

З раціону повністю виключаються будь-які шкідливі продукти:

  1. смажені;
  2. копчені;
  3. ковбаси і т.д.

Протипоказані також страви, калорійність яких підвищує енергетичні потреби організму, щоб уникнути збільшення ваги. У разі зниженого апетиту калорійність навпаки необхідно трохи підвищувати, щоб організм отримував достатньо поживних речовин.

Годувати лежачу хвору літню людину потрібно до 6 разів. Порція має бути невеликою, стимулювати апетит, сприяти нормальній роботі шлунково-кишкового тракту. Їжа підходить лише тепла.

Необхідно приділяти увагу питному режиму, щоб людина отримувала таку кількість рідини, яку потребує організм. Слід уникати шкідливих напоїв: магазинних соків, кави, міцного чаю. Найпростіше в цьому випадку – доручити організацію харчування фахівцю.

дбайлива доглядальниця допомагає з прийомом їжі постояльцю будинку для людей похилого віку

У приватному будинку для літніх людей стежать за якістю продуктів і враховують індивідуальні особливості кожної людини. Завдяки такому підходу лежачий хворий отримує харчування, яке відповідає його потребам та дозволяє покращити стан здоров’я.

Залишити коментар: