Харчування при інсульті є частиною реабілітаційних заходів. Підбір коректного раціону здійснюється лікарем, виходячи зі стану пацієнта, його особистих потреб і переваг, результатів лабораторних досліджень. Також варто пам’ятати, що після ішемічного або геморагічного інсульту може виникати бульбарні порушення і дисфагія (проблеми з ковтанням), дисфункція шлунково-кишкового тракту.
Меню в постінсультний періоді має складатися з продуктів з високою енергетичною і поживну цінність. При цьому потрібно враховувати, що хворий позбавлений рухової активності, і йому потрібно обмежена кількість калорій.
Якщо відновлення пацієнта відбувається в амбулаторних, домашніх умовах, за організацію харчування несуть відповідальність члени сім’ї / опікуни. Ви повинні проговорити з лікуючим лікарем всі деталі, і виконувати його вказівки.
Якщо ж пацієнт або його близькі звернулися в Центр відновлення після інсульту Life House, ми забезпечимо якісне, збалансоване харчування при інсульті в перші дні, а також протягом всього періоду реабілітації.
Що можна їсти після інсульту
Дієта після інсульту повинна складатися з якісних, поживних продуктів, які є джерелами мікро-, макроелементів, вітамінів, кислот, жирів і т.д. Крім того, правильне харчування має бути спрямоване на відновлення організму і профілактику повторного інсульту або розвитку захворювань інших органів і систем.
Раціон харчування після інсульту повинен містити:
- Різноманітні овочі і фрукти. Бажано, вживати їх у сирому вигляді. Якщо волієте – після термообробки (варені, тушковані), з додаванням мінімальної кількості жиру, солі, спецій і цукру;
- Злаки, зернові, які багаті клітковиною, наприклад, коричневий рис, кіноа, овес та ін. Зараз в асортименті магазинів запропонований величезний вибір. Віддайте перевагу, наприклад, цільнозерновим макаронів замість звичайних;
- Нежирне м’ясо, краще – біле. Філе птиці, нежирна яловичина або свинина є джерелами корисних білків;
- Рослинна олія з вмістом моно- і поліненасичених жирів. Замініть звичну соняшникову олію на оливкову в салатах і кукурудзяну в інших стравах;
- Риба і морепродукти. Крім комплексу мінералів, вони відрізняються вмістом омега-3 жирних кислот. Вибирайте рибку на свій смак, чергуючи річкову і морську;
- Нежирні (не вище 5%), знежирені молочні, кисломолочні продукти;
- Бобові (горох, нут, квасоля, сочевиця).
Ми радимо віддати перевагу домашній кухні. Використовуйте для приготування страв мультиварку, пароварку, духовку, електропіч. Уникайте смаження.
Залежно від того, в якому стані пацієнт знаходиться, чи може він жувати, ковтати, вибирайте відповідні страви:
- Однорідне пюре без грудок, твердих частинок. Така форма їжі не викликає труднощів з жуванням і ковтанням, легко перетравлюється і засвоюється. Пюре можна готувати за допомогою кухонних комбайнів, блендера, сита і інших кулінарних пристосувань.
Як приклад, можна приготувати легке пюре з відварених картоплі і брокколі, використавши для подрібнення блендер або перетерши за допомогою сита.
Відмінним варіантом для сніданку може бути яєчня, приготовлена на кукурудзяній олії, з додаванням тертого сиру.
- Вологі, м’які страви з фаршеподібною консистенцією. Слідкуйте, щоб були відсутні великі грудки (не більше 4 мм), їжу було легко проковтнути і не було потрібно зусиль для пережовування.
Смачним, поживним і корисним сніданком, ланчем може стати парфе з несолодкого йогурту з додаванням улюблених подрібнених ягід (малини, полуниці, лохини) і фруктів.
- М’яка їжа з великими шматочками, які легко розламати, пережувати і проковтнути. В даному випадку, вже допускається наявність рідини в страві, оскільки, передбачається наявність достатньої координації рухів у пацієнта.
Запропонуйте хворому відварну картоплю, парові котлети або улюблений суп з фрикадельками.
- Звичайні страви, яким пацієнт віддає перевагу в повсякденному житті. Якщо хворий достатньо відновилася, Ви можете готувати звичні для нього продукти. Варто тільки стежити, щоб в раціон не потрапляла шкідлива їжа, яка сприяє підвищенню холестерину, глюкози в крові і т.д.
Що не можна їсти після інсульту
Обмеження в постинсультном харчуванні цілком логічні. Лікар вкаже, які продукти варто виключити повністю, а які можна вживати в обмеженій кількості.
Що не можна їсти після інсульту – загальні рекомендації:
- Жирну їжу тваринного походження. Уникайте жирного м’яса. Для приготування страв використовуйте виключно рослинні масла.
- Велику кількість цукру. Обмежте вживання солодощів. Замість цукру використовуйте, наприклад, мед. Чи не рекомендовано часто є кондитерські вироби.
- Продукти з високим вмістом трансжирів: випічка, фастфуд, страви після фритюру і ін.
- гострі спеції, надмірна кількість солі;
- консервовані та мариновані продукти, овочі, в тому числі;
- копченості, ковбасні вироби.
Висновки
Виходячи з вищенаведеної інформації, можемо бачити, що дієта після інсульту є, по суті, стандартне здорове харчування.
Завдяки збалансованому раціону і встановленим режимом харчування, Ви можете прискорити процес одужання, відновлення функцій головного мозку та опорно-рухового апарату.
Для того, щоб скорегувати щоденне меню для пацієнта після інсульту, зверніться за допомогою до лікаря, реабілітолога або дієтолога.
Ви також можете ознайомитись з актуальною інформацією стосовно ціни перебування в реабілітаційному центрі Life House.